Drobeta-Turnu Severin a fost în trecut un centru industrial complex, cu sectoare variate, de la producția de mobilă și hârtie la construcția de vagoane și apa grea. În prezent, multe dintre aceste industrii au dispărut sau au fost restructurate semnificativ. Economia orașului a fost afectată de declinul industrial post-comunist, însă autoritățile locale încearcă să stimuleze noi domenii de activitate, în special în sectorul turismului și serviciilor, pentru a diversifica sursele de venit și a atrage noi investiții.
Drobeta-Turnu Severin are rădăcini adânci în istorie, fiind un loc cu importanță strategică și militară încă din antichitate. În perioada romană, a fost cunoscut sub numele de Drobeta, fiind o cetate militară importantă la frontiera Imperiului Roman, pe malul Dunării. Romanii au construit aici Podul lui Traian, o structură spectaculoasă care lega provincia romană Dacia de restul Imperiului. Podul a fost proiectat de faimosul arhitect Apollodor din Damasc în timpul campaniilor împăratului Traian împotriva dacilor (101-106 d.Hr.). Ruinele podului și a cetății romane Drobeta pot fi văzute și astăzi.
Numele „Turnu Severin” provine de la un turn de apărare medieval construit în această zonă pentru a proteja granițele. În Evul Mediu, regiunea a fost un punct cheie de tranzit și apărare, având un rol important în luptele dintre diferitele imperii și voievodatele românești. Deși turnul a fost distrus în timp, a...